W jakich warunkach rośnie cytryna?
Warunki klimatyczne do uprawy cytryny są kluczowym elementem, który powinien być zapewniony aby z powodzeniem uprawiać te cytrusy. Dziewięćdziesiąt procent problemów w uprawie spowodowanych jest lekceważeniem lub nieznajomością potrzeb środowiskowych naszych roślin.
Klimat jest decydującym czynnikiem mającym wpływ na to gdzie można uprawiać cytryny. Na świecie sady drzew cytrynowych usytuowane są w regionach z klimatem tropikalnym, subtropikalnym i umiarkowanym. Cytrusy te mogą rosnąć w warunkach wilgotnych, półsuchych i suchych. Patrząc na światową mapę uprawy Citrus limon można zauważyć, że cytrus ten generalnie uprawiany jest na terenach, których nigdy nie nawiedza mróz. Są to głównie nizinne obszary wokół wybrzeży mórz, charakteryzujące się łagodnymi zimami i przez podwyższoną wilgotność bardziej znośnymi, nie tak gorącymi jak w śródlądziu latami. Cytryna uprawiana jest na obrzeżach Morza Śródziemnego, południowej Florydzie, Arizonie, zachodniej Kalifornii, północnej i północno – wschodniej Australii, Nowej Zelandii, Meksyku (wybrzeża Zatoki Meksykańskiej), Chile, północno – wschodniej Argentynie, Brazylii, RPA i w Indiach.
Najlepsza temperatura dla cytryny
Najlepsza temperatura dla cytryny to taka, w której drzewo swobodnie rośnie, kwitnie, zawiązuje wartościowe owoce. Drzewa cytrynowe kochają ciepło ale nie znoszą ekstremalnych upałów, które powodują poparzenia i pękanie owoców. W wyniku optymalnie ciepłych temperatur i dużej ilości słońca, liście i pędy rosną równomiernie, zapewniając maksymalne perspektywy kwitnienia i zapylania.
Najlepszy zakres temperatur do uprawy udanego drzewa cytrynowego wynosi od 25’C do 30’C. Procesy fotosyntezy szczytują w temperaturze 30’C. W temperaturach powyżej 40’C wzrost rośliny ustaje a młode drzewka mogą zostać uszkodzone.
Cytryny właściwe mają mniejszy zakres temperatur, niż pomarańcze czy mandarynki, w których mogą optymalnie funkcjonować. Z drugiej strony niewątpliwą zaletą cytryn jest łatwiejsze zawiązywanie i dojrzewanie owoców w warunkach polskich, domowych. Nie potrzebują one do tego tyle słońca i wysokich temperatur. Uprawiane na zewnątrz lub w szklarni wymagają tylko 30 dni w sezonie z temperaturą przynajmniej 30’C aby rodzić dobrej jakości zbiór.
Temperatura zimowania cytryny
Mimo iż drzewo cytrynowe lubi ciepło, podczas zimowych miesięcy powinniśmy mu zapewnić niższe niż zwykle temperatury. Optymalna temperatura zimowania cytryny powinna wahać się w granicach 5’C-10’C. powinna być nie mniejsza niż 0’C i nie większa niż 15’C. Należy ją zapewnić w czasie od początku listopada do początku marca. Poniżej 12′ C drzewko staje się nieaktywne i wchodzi w stan spoczynku, jednocześnie niskie temperatury podczas zimowania wybarwiają na żółto owoce cytryn.
Nasłonecznienie i upał
Kochające słońce drzewa cytrynowe polegają na stałym słońcu i towarzyszącym mu upale, aby wytwarzać soczyste owoce. Cukry wytwarzane w procesie fotosyntezy bezpośrednio wpływają na smak owoców, a zacienione drzewa często wytwarzają ograniczone owoce o niskiej jakości i nie atrakcyjnym kształcie. Z drugiej strony bezpośrednie, ostre słońce może uszkadzać rośliny, powodować pękanie owoców, przypalanie liści. Aby temu zapobiec należy podczas największego żaru zacieniać drzewka, szczególnie te młode i doniczkowe o ograniczonym systemie korzeniowym. Szklarnie powinny być zacieniane siatką lub pomalowane rozrobionym w wodzie wapnem. Każdego rodzaju cytrusy powinny mieć podczas upałów dobrze nawadniane podłoże, a w szklarniach musi być podnoszona wilgotność powietrza.
Mrozoodporność cytryny
Mrozoodporność cytryny właściwej jest bardzo ograniczona. Krótko mówiąc, zaleca się nie narażać naszych drzew cytrynowych na działanie nawet najmniejszego mrozu. Cytryny oprócz limonek są najmniej odpornymi na mróz cytrusami. Nie znoszą tak dobrze przymrozków jak pomarańcze czy mandarynki i gorzej regenerują się z uszkodzeń przez mróz spowodowanych. W krajach gdzie cytryny są uprawiane komercyjnie temperatury nigdy nie mogą spadać poniżej -4’C.
Drzewa cytrynowe ogałacają się z liści gdy doświadczą mrozu -4,5’C. Gałęzie są uszkadzane od temperatury -6,7’C. Mróz -1,7’C niszczy kwiaty i młode owoce cytryny a dojrzałe owoce są uszkadzane w temperaturze -2’C i niższej.
Meyer – choć nie jest cytryną właściwą – uważany jest jako najbardziej mrozoodporna cytryna. Roślina ta może wytrzymywać w osłoniętych warunkach nawet do -6’C bez większych uszkodzeń.
Wiatr
Drzewa cytrynowe są spośród cytrusów szczególnie podatne na wiatr. Gałęzie, zwłaszcza te zwisające i obciążone owocami, często podczas silniejszych podmuchów łamią się i spuszczają owoce. Cytryny powinny być sadzone w osłoniętych miejscach lub szklarniach aby uniknąć tego kłopotu.
Warunki domowe w uprawie cytryny
Cytryna może w miarę dobrze funkcjonować w warunkach domowych. Generalnie nie ma problemów aby rosła i owocowała w temperaturze 21’C pod warunkiem, że jest usytuowana w wystarczająco jasnym miejscu. Częstym problemem w uprawie wewnątrz jest obniżona wilgotność powietrza i zimowanie w niewystarczająco chłodnych warunkach.