Słodka cytryna – czy taki owoc w ogóle istnieje? Oczywiście że tak! Na świecie występuje parę rodzajów takich cytryn, a jedną z nich jest New Zealand Lemonade, czyli tłumacząc – „Nowozelandzka Lemoniada”. Często też nazywa się ją po prostu – Lemonade.
Dlaczego Lemonade?
Cytryna Lemonade swą nazwę zawdzięcza niepowtarzalnemu, bardzo przyjemnemu smakowi. Jest on unikalny i kojarzy się jednoznacznie z lemoniadą. Wystarczy wycisnąć sok z owocu, dodać lodu i smakować prawdziwej lemoniady. New Zealand Lemonade jak wspomniano jest to cytryna słodka, więc nie potrzebujemy dodawać ani deka cukru do tego co wyciśniemy. Można delektować się przyjemnym aromatem cytryny i słodyczą pomarańczy. Sok jest po prostu przepyszny.
Pochodzenie
Cytrus ten został odkryty w Nowej Zelandii w latach 90tych XX wieku. Był on uprawiany głównie tam i w Queensland w Australii. Choć nigdy nie stał się cytrusem uprawianym komercyjnie, był bardzo popularny jako drzewko ogrodowe czy doniczkowe. Od 2005 roku jest znany w Stanach Zjednoczonych, a w europejskich szkółkach cytrusów jest zupełnie od niedawna.
Cytryna New Zealand Lemonade na pewno nie jest cytryną właściwą, tylko jej mieszańcem z innym gatunkiem. Przypuszcza się, że może być skrzyżowaniem cytryny Meyera z jakąś mandarynką, pomarańczą Washington Navel albo nawet z grejpfrutem.
Słodka cytryna Lemonade jako drzewko
Drzewo nie osiąga dużych rozmiarów, a szczepione na Pomarańczy Trójlistkowej jest karłowate i kompaktowe. Uprawiane w klimacie wilgotnym jest podatne na parcha drzew cytrusowych. Jest bardzo produktywne. Główny zbiór przypada na zimę i wczesną wiosnę. Może pojawić się również mała produkcja letnia. Zgniecione liście mają typowy zapach dla liści cytryny. Ich ogonki są krótkie i zaopatrzone w bardzo dyskretne, ale widoczne skrzydełka. Ciernie są nieobecne lub rzadko występujące.
Owoce NZL
Owoce New Zealand Lemonade różnią się od owoców cytryny klasycznej. Są bardziej obłe, bez szyi i sutka. W kształcie bardziej przypominają pomarańczę. Posiadają skórkę o jasno żółtej barwie, lekko szorstkiej powierzchni, oddzielającą się od miąższu, ale nie tak łatwo jak u pomarańczy. Miąższ poprzedzielany licznymi błonami, soczysty, o słodkim cytrynowym smaku.
Owoce tej słodkiej cytryny dają smaczny sok, mogą być spożywane na świeżo jak pomarańcze, ale też nadają się na marmolady i nalewki.
Inne słodkie cytryny
Do innych rodzajów i hybryd, których tyczy się nazwa „słodka cytryna” możemy zaliczyć:
- Dorshapo
- Ujukitsu
- Sanbokan
- Sulcata
- Pomona