Pochodzenie
Lemox to włoska, cytrusowa hybryda triploidalna powstała ze skrzyżowania mieszańca C. limon Femminello Siracusano x Pera del Commendatore (1952-36B-69) z tetraploidem cytryną Doppio Lentini X4, przypominająca cytrynę i potocznie nazywana cytryną.
Roślina jest wynikiem badań nad hybrydami triploidalnymi zapoczątkowanych w latach 80-tych XX w. na Sycylii w instytucie CRA-ISAGRU w Acireale. Od tamtego czasu powstało wiele takich cytrusów, które miały posiadać nowe, cechy poszukiwane przez plantatorów, szczególnie mrozoodporność, bezpestkowość, płodność, odporność na choroby. Z pośród nich wybrane zostały te najlepsze, najbardziej udane do których należy Lemox. Selekcji dokonał zespół badaczy włoskich z CRA-ISAGRU Giuseppe Reforgiato Recupero, Giuseppe Russo i Santo Recupero. Obecnie od 2004 roku odmiana jest chroniona patentem, a prawa do jej rozprowadzania są wyłączne dla COVIL – Consorzio Vivaisti Lucani.
Opis rośliny
Owoc Lemox
Jedną z większych zalet owocu Lemoxa jest całkowity i bezwzględny brak pestek. Odmiana pod tym względem jest odmianą sterylną, to znaczy, że nawet po zetknięciu z pyłkiem innego gatunku nie będzie posiadać pestek. Różni się więc od innych bezpestkowych cytrusów np. niektórych mandarynek, które jednak po zetknięciu z obcym pyłkiem mogą produkować pestki. Lemox jest odpowiedzią na potrzeby rynku i poszukiwania cytryny idealnej do świeżej konsumpcji nie posiadającej w ogóle nasion.
Owoce Lemoxa są pięknego, idealnie eliptycznego, bardzo atrakcyjnego komercyjnie kształtu. Nie ma na nich wyraźnie zaznaczonego sutka ani szyi jak u większości cytryn, ale nie mają też kształtu jak pomarańcza. Są nieco wydłużone, a bieguny owocu są zaokrąglone.
Lemox jest wyjątkowo wczesną cytryną. Czasem w dobrych warunkach zbierać go można już pod koniec sierpnia. Ogólnie przyjmuje się jednak, że główne żniwa przypadają na połowę września i trwają do Bożego Narodzenia. Nie ma komercyjnie uprawianej cytryny, która z pierwszego kwitnienia owocowałaby tak wcześnie. Nawet Interdonato jest o 2 tygodnie późniejsza.
W przypadku Lemoxa dojrzałość owocu nie jest mierzona na podstawie stopni Brixa, to znaczy zawartości w nim cukru, ale pod względem ilości soku i wielkości owoców. Dopiero gdy cytryna osiągnie wagę około 100-120 gramów, jej zawartość soku jest odpowiednia do potrzeb konsumpcyjnych. Średnia zawartość soku tej odmiany wynosi 32%. Owoc zrywany jest jeszcze zielony i poddawany sztucznemu dojrzewaniu (degreening). Po dojrzeniu posiada jasno żółtą, bardzo gładką, drobnoziarnistą, raczej grubszą skórkę. Jego waga to średnio 168 g. Cytryna ta posiada wysoką kwasowość około 6,1% oraz TSS – 9%.
Drzewo
Drzewo jest dość energiczne, osiągając średnie rozmiary. Dobrze się krzewi i prowadzi. Czasem na wiosnę przed kwitnieniem wymagane jest przycięcie najbardziej wysuniętych pionowych gałęzi, aby zagęścić pokrój i wzmocnić owocowanie. Gałęzie posiadają liczne średniej długości kolce. Występują liście średniej wielkości z krótkim ogonkiem, ostro zakończone, z drobno szarpanym obrzeżem i regularnym eliptycznym kształtem. Roślina źle znosi spadki temperatur poniżej -4′ C.
Kwitnienie występuje od marca do maja. Lemox posiada aromatyczne, białe, z fioletowym muśnięciem po zewnątrz kwiaty. Występujące pojedynczo raczej niż w klastrach.
Lemox – znaczenie komercyjne
Lemox jest nową odmianą o bardzo szybko rosnącym znaczeniu na rynku cytrusów. Wspaniałe właściwości owocu i wczesność są decydującym czynnikiem w tej kwestii. Do innych jej znaczących atutów można zaliczyć bezproblemową uprawę i większą odporność na choroby, szczególnie na Mal Secco. Roślina dobrze prosperuje na podkładkach powszechnie polecanych i przeznaczonych dla cytryn. Podczas niedługiego do tej pory okresu testów nie wykryto większych niezgodności. Cytrus stał się także rośliną doniczkową i można go znaleźć w sprzedaży roślin ornamentalnych.