Jak zrobić herbatę z liści cytryny?
Składniki
- Litr wody
- Miód
- Osiem liści cytryny
Przygotowanie
Dodaj dwie łyżki miodu do litra wody. Następnie podgrzej mieszaninę w garnku do pierwszego wrzenia. W czasie gdy czekasz aż woda się zagotuje, umyj liście cytryny. Herbata z liści cytryny nie powinna zawierać brudnych nie umytych liści, ponieważ na ich powierzchni znajdować się mogą nawozy, pestycydy itp.
Gdy woda z miodem zacznie wrzeć dodaj do niej liście i gotuj jeszcze przez 5 minut. Po tym czasie zdejmij garnek z kuchenki, przecedź wywar i podaj gorący do picia.
Właściwości herbaty z liści cytryny
Dobrze znamy dobrodziejstwa płynące ze stosowania owoców cytryny, ale mało kto zna właściwości jakie posiada herbata z liści cytryny oraz same liście. O ile owoce możemy kupić w każdym sklepie spożywczym to aby pozyskać liście musimy posiadać własne drzewko, niezależnie jakiej odmiany cytryny.
Łagodzi zgagę
Liście cytryny mają właściwości przeciwzgagowe i przeciwwrzodowe. Pomagają zmniejszyć kwasowość żołądka i uczucie pieczenia.
Pomaga zasnąć
Herbata z liści cytryny posiada właściwości uspokajające, które pomagają w relaksie i zasypianiu. Aby zadziałała pij ją dwa razy dziennie. Jest ona także lekiem na stres, napięcie, lęk i działa przeciwskurczowo.
Reguluje ciśnienie krwi i holesterol
Dzięki działaniu przeciwzakrzepowemu, herbata z liści cytryny pomaga obniżyć poziom cholesterolu i ciśnienie krwi.
Liście cytryny łagodzą migrenę
Liście cytryny zawierają kofeinę, więc idealnie nadają się do łagodzenia dużych i małych migren i bólów głowy.
Herbata z liści cytryny pomaga układowi odpornościowemu
Dzięki wysokiej zawartości witaminy C napar z liści cytryny zwiększa odporność organizmu na kaszel, grypę lub przeziębienie. Jest silnym przeciwutleniaczem, który pomaga opóźnić proces starzenia komórek i działa antyrakowo. Zwiększa produkcję białych krwinek, odpowiedzialnych za układ odpornościowy.
Poprawia trawienie
Oprócz owoców także liście cytryny mają właściwości przeciw bakteryjne i przeciwzapalne. Picie naparu jest wskazane, aby zapobiegać biegunce, zaparciom i wzdęciom. Pomaga w trawieniu i eliminuje pasożyty żołądkowe. Detoksykuje wątrobę, nerki i pęcherz moczowy.