Letnia cytryna
Cytryna jest gatunkiem cytrusa, który charakteryzuje się możliwością kilkukrotnego kwitnienia w ciągu roku. Główne kwitnienie przypada na wiosnę, a owoce z tego kwitnienia – w zależności od odmiany – zbieramy głównie zimą. We Włoszech te zimowe owoce nazywamy Primofiore. Cytryna Verdello zaś (w Hiszpanii Rodrejo) w komercyjnych sadach zbierana jest w lecie, aż do jesieni. Owoce pochodzą z kwitnienia letniego poprzedniego roku. Cytryna Verdello ma szczególną wartość. Zrywana jest gdy zapotrzebowanie na owoce jest największe, a owoce na rynku są najdroższe.
Cytryna Verdello nie jest nazwą odmiany cytryny. Jest to nazwa owoców cytryny zbieranych w porze letniej.
Charakterystyka Owoców
Owoce cytryn Verdelli nieco różnią się w obrębie tej samej odmiany, od bardzo typowych cytryn Primofiore. Są z reguły nieco mniejsze, mają zielony do zółtozielonego koloru i nieco mniejszą kwasowość. Owoce są bardziej okrągłe, z mniej zaznaczonym „sutkiem” i „szyją”.
Odmiany cytryn o wyjątkowo mocnej produkcji letniej.
Jeśli poszukujemy cytryny, która będzie dawać mocny, skumulowany zbiór letni, powinniśmy skupić się na kilku odmianach:
- Eureka (ok 30% rocznego zbioru)
- Zagara Bianca ( ok 36% rocznego zbioru)
- Santa Teresa
- Lunario
- Continella
- Dosaco
Zrywam cytrynę Verdello w mojej szklarni
W okresie wakacyjnym zrywałem owoce z drzewek różnych odmian, ale wyjątkowo skumulowany zbiór dała Lunario i Zagara Bianca.
Femminello Zagara Bianca i Femminello Lunario
Jasno zielony kolor skórki owoców cytryny Verdello nie jest czymś niezwykłym. O tej porze roku skórka nie wybarwia się z powodu braku zimnych warunków dojrzewania. Tylko zimno może naturalnie nadać owocom ciemno żółty kolor. Sztuczne nadawanie barwy, czyli dewerdyzacja polega na poddawaniu owoców działaniu etylenu.