Składniki na włoskie Limoncello
Do wykonania likieru Limoncello potrzebujemy następujące składniki:
- 8 cytryn – ekologicznych lub z własnych drzewek
- 0.5 kg cukru
- 0.5 litra spirytusu 60-70%
- 0.75 litra wody
Proporcje nie muszą być bardzo sztywne i możemy podnosić lub obniżać moc likieru dodając lub ujmując spirytusu. Tak samo sprawa ma się ze słodkością. Jeśli dla kogoś Limoncello wydaje się za słodkie, można podczas przygotowania, dodać znacznie mniejszą ilość cukru, ale tak by likier nie stał się nalewką…
Jakie cytryny użyć do Limoncello?
Cytryny potrzebne do wykonania trunku, najlepiej żeby były ekologiczne, lub pochodziły z własnych drzewek cytrynowych. Owoce z własnych drzewek nie posiadają w swojej skórce niebezpiecznych substancji antygrzybicznych i przeciwpleśniowych, a także wosku ochronnego. Te substancje są dość szkodliwe i mają za zadanie konserwować podczas transportu, owoce importowane zza granicy. Nawet jeśli stosowaliśmy we własnej uprawie pestycydy czy fungicydy, to wystarczy zebrać cytryny po okresie karencji środków i po prostu dobrze umyć.
Jeśli decydujemy się użyć cytryn kupionych w sklepie, to najlepiej wybrać cytryny klasyczne i importowane z krajów Unii Europejskiej. Owoce spoza Unii są zwykle nafaszerowane większą ilością konserwantów oraz substancjami, które są czasem zakazane i nie mogą być stosowane w Europie. Kraj pochodzenia cytryn jest opisany w sklepach, na etykietach skrzynek lub w siatkach z owocami.
Wszystkie bez wyjątku cytryny sklepowe należy starannie umyć, a nawet sparzyć wrzątkiem i wyszczotkować.
Najlepsza odmiana cytryny do Limoncello
Nie ma jednej odmiany, której skórka dawałaby najlepszy aromat Limoncello. Mitem jest, że najwyższą jakość trunku daje Cytryna Sorrento i Cytryna Amalfi.
Typowy, cytrusowy aromat nadają zawarte w skórce cytryny terpeny, zwłaszcza limonen. To głównie zawartość limonenu determinuje jakość Limncello. Jak się okazuje większość odmian cytryn właściwych ma podobną zawartość limonenu jak i innych substancji eterycznych w skórce.
Do sporządzenia Limoncello należy wybierać owoce, które nie są przejrzałe i które nie wisiały długo po osiągnięciu dojrzałości na drzewku. Skórka cytryn musi być bezwzględnie żółta, jednak można również dodać skórkę jednej, dojrzałej, ale zielonej jeszcze cytryny… Skórka zielonych cytryn jest bardzo aromatyczna, jednak nie zawiera żółtego barwnika, który nadaje charakterystyczny kolor Limoncello.
Wykonanie
- Obieramy obieraczką wszystkie cytryny ze skórki, ale tak cienko, aby były bez wewnętrznej, białej części czyli albedo.
- Skórki wrzucamy do dużego, wyparzonego słoika, zalewamy spirytusem i szczelnie zakręcamy
- Słoik ze skórkami i alkoholem odstawiamy do maceracji na 3 – 10 dni, aby alkohol się wybarwił i dostał cytrynowego aromatu
- Po tym czasie przecedzamy roztwór, aby pozbyć się skórek i zostawić tylko alkohol.
- Gotujemy wodę, dodając do niej cukier i mieszając tak aby się całkowicie rozpuścił
- Po całkowitym wystudzeniu wody z cukrem, wlewamy do niego, przygotowany wcześniej cytrynowy alkohol
- Mieszamy całą zawartość, przelewamy do ozdobnej butelki i zakręcamy
Jak serwować włoskie Limoncello?
Włoskie Limoncello należy serwować po paru dniach od przygotowania, aby smak się ustabilizował. Likier podajemy w ozdobnych, małych kieliszkach i schłodzony do temperatury 15’C. Według przepisu powinien mieć około 30% stężenie alkoholu.