Cytryna, właściwości owocu i jego przydatność
Występująca w większości domów, dodawana do herbaty, ale często niedoceniana przez brak wiedzy o innych możliwościach jej zastosowania – niepozorna cytryna! Właściwości cytryny są odwrotnie proporcjonalne do jej rozmiarów, a jej działanie jest prawdziwym dobrodziejstwem, nie tylko w kuchni, ale też w wielu innych obszarach życia codziennego. Cytryna znajduje swoje zastosowanie w przemyśle kosmetycznym, medycznym oraz dietetyce. Ten znany na całym świecie cytrus pochłania brzydkie zapachy, wspomaga liczne metody leczenia, a także diety. Nie wszyscy zdają sobie sprawę, że kwaśny sok z cytryny od lat towarzyszy ceremonii wręczania Orderów Uśmiechu, przyznawanych za zaangażowanie w działalność na rzecz dzieci. Odbierając nagrodę – laureat odznaczenia powinien wypić sok z pucharka i zaprezentować innym swój uśmiech.
W kuchennym królestwie rządzi cytryna
Poza powszechnie znaną ideą picia rozgrzewającej herbaty, w której znalazła się cytryna, właściwości cytryny w kuchni są dużo bardziej rozległe niż mogłoby się wydawać. Sok z cytryny pełni rolę doskonałego antidotum na sklejanie się ryżu podczas gotowania, a także – wraz z miąższem – funkcję przyprawy w sałatkach lub zupach. Skórka z owocu idealnie sprawdza się jako posypka lub dekoracja wszelkich ciast czy deserów.
Napoje gazowane typu cola oraz liczne drinki nabierają zupełnie innego, orzeźwiającego smaku, kiedy wyciśnięta jest do nich cytryna. Właściwości kulinarne cytrusa obejmują zobojętnianie aromatu ryby poprzez polanie jej sokiem, jak również wykorzystanie go do marynowania mięs. Cytryna jest składnikiem tortów, placków, ciast, likierów oraz przyrządza się z niej znanej na całym świecie lemoniadę. Coraz bardziej popularne stają się kiszonki z cytryny, które szczególnie w epoce Korona wirusa wzmacniają naszą odporność.
Właściwości cytryny to nie tylko kulinaria. Pozostawiona w lodówce cytryna pochłania niemiłe zapachy charakterystyczne dla różnego typu dań. Sok z cytryny może być stosowany jako ekologiczny środek do czyszczenia naczyń.
Właściwości cytryny w lecznictwie
Nie ulega wątpliwości, że sok z cytryny to jedno z podstawowych źródeł witamin C, E, a także tych z grupy B oraz beta-karotenu czy błonnika. Skład owocu wywiera pozytywny wpływ na organizm, poprawiając jego odporność i wzmacniając go podczas infekcji. Wsparcie funkcjonowania wątroby może zapewnić poranny nawyk picia wody, do której wyciśnięta jest cytryna. Właściwości rutyny, występującej w skórce cytrusa obejmują zarówno wspomaganie narządu wzroku, jak i zwiększanie elastyczności naczyń krwionośnych, dzięki czemu minimalizowane jest ryzyko wystąpienia miażdżycy, a nawet udaru czy zawału.
Działa antyseptycznie, bakteriobójczo a picie jej soku pomaga w migrenie. Dodatkowo, sok z owocu dodany do szklanki wody z miodem skutecznie rozprawi się z nudnościami czy zgagą. Do właściwości cytryny mrożonej, dodawanej do potraw wraz ze skórką zalicza się hamowanie chorób nowotworowych (wpływa na to limonen ukryty w cytrusie). Mimo iż owoc posiada niski poziom ph, Cytryna odkwasza organizm.
Pestki z owocu nadają się do produkcji niezwykle rzadkiego oleju, który oprócz poprawy kondycji skóry, zwiększa koncentrację umysłu i wspiera leczenie depresji. Przy schorzeniach gardła, sok z cytryny wykorzystuje się w płukankach. Sok ma też zastosowanie w łagodzeniu dyskomfortu w jamie ustnej podczas występowania aft i w chorobach dziąseł. Bioflawonoidy zawarte w kwaśnym miąższu korzystnie działają na błonę śluzową przewodu pokarmowego i na żołądek. Plasterek cytryny zanurzony w gruboziarnistej soli to doskonały okład przy odmrożeniach.
Choć witamina C nie była jeszcze wtedy odkryta, cytryna już w starożytności była lekarstwem… Z dużym powodzeniem leczono nią szkorbut i wzmacniano organizm.
Zastosowanie cytrusa w branży beauty
Uporczywy trądzik, a także innego rodzaju problemy skórne, takie jak przebarwienia czy siniaki można rozwiązać poprzez regularne oczyszczanie dotkniętych niedoskonałością miejsc przygotowanym samodzielnie tonikiem z wyciśniętego soku cytryny. Właściwości cytryny i jej owocu nie ograniczają się jednak tylko do kwestii dermatologicznych. Doskonale sprawdza się on także jako odżywka do włosów – wystarczy wymieszać sok z dwóch cytrusów z ok. 500 ml wody i nałożyć na włosy podczas ich mycia. Sok wcierany w usta może być stosowany jako środek do ich pielęgnacji. Dzięki cytrynie można w prosty i skuteczny sposób wzmocnić swoje dziąsła oraz wybielić zęby. Miąższ za sprawą ukrytych w nim bioflawonoidów działających antyoksydacyjnie to częsty składnik kremów czy peelingów.
Uzyskanie efektu pięknych i zdrowych paznokci (nawet przez osoby palące papierosy) możliwe jest dzięki nacieraniu ich sokiem z cytryny. Właściwości pielęgnacyjne tegoż specyfiku obejmują także ograniczanie produkcji sebum, co powoduje, że oczyszczana nim cera prezentuje się zdrowo i zachowuje matowy wygląd przez cały dzień. Sok z cytryny jest efektywny przy oparzeniach słonecznych skóry.
Aromatyczne właściwości cytryny
Za sprawą swojego orzeźwiającego zapachu cytryna wykorzystywana jest jako składnik różnego rodzaju perfum czy kosmetyków do kąpieli. Aromat otrzymywanych z jej skórki olejków eterycznych przyczynia się do neutralizacji napięć oraz gwarantuje maksymalny relaks dla zmęczonego umysłu i ciała. Zamiennik dezodorantu to kolejna funkcja, jaką może pełnić owoc tego cytrusa. Właściwości soku z cytryny wtartego w przestrzeń pod pachami pozwalają ją odświeżyć, a w dodatku działa przeciwbakteryjnie na skórę. Należy jednak uważać, aby nie aplikować go na przestrzeń świeżo wydepilowaną, co skutkowałoby intensywnym szczypaniem.
Dieta i cytryna – cytrus do odchudzania
Ciężki czas odchudzania, rygorystycznych diet i ostrych treningów wspiera dodawana do posiłków oraz wody cytryna, właściwości jej soku i miąższu. Dobrodziejstwa ukryte w owocu, nie tylko pobudzają trawienie oraz przyczyniają się do zmniejszenia głodu, ale również przyspieszają oczyszczanie organizmu. Dzięki temu proces tracenia na wadze przebiega sprawniej, a efekty są widoczne szybciej. W 100 gramach cytryny zawarte jest zaledwie 29 kcal, a szklanka wody z dodatkiem cytrusa to jedyne 9 kcal! Owoc cytrusa zawiera znikomą ilość cukru bo tylko 2,50 g.
Zawartość minerałów i witamin w 100g owocu cytryny
Minerały w cytrynie
Potas 138 mg, Wapń 26 mg, Fosfor 16 mg, Magnez 8 mg, Sód 2 mg, Żelazo 0,6 mg, Cynk 0,06 mg, Miedź 0,037 mg, Mangan 0,03 mg.
Zawartość witamin
C – 53 mg, B4 – 5,1 mg, B5 – 0,19 mg, E – 0,15 mg, B6 – 0,8 mg, B1 – 0,04 mg, B2 – 0,02 mg, B3 – 11, B9, A – 1
Cytryna – kalorie
W 100 gramach owocu cytryny znajduje się 29 kcal
Inne substancje
Węglowodany – 9,32 g, Tłuszcz – 0,30 g, Białko – 1,10 g
W cytrynie brak cholesterolu.
Czy cytryna ma jakieś wady?
Zbawienny wpływ owocu na wiele aspektów życia codziennego nie powinien całkowicie przysłonić pewnych wad, jakie kryje w sobie cytryna. Olejek z owocu stosowanego na skórę w połączeniu z działaniem promieni słonecznych mogą wywoływać uczulenie, objawiające się między innymi zaczerwienieniem i swędzeniem skóry, dlatego nie powinno stosować się go przed opalaniem. Aby nie narażać się na reakcje alergiczne po użyciu różnych kosmetyków należy zwrócić uwagę, że 2% to maksymalne stężenie jakie może w nich zajmować cytryna.
Właściwości z wyciśniętym z cytrusa sokiem mogą okazać się niekorzystne dla zdrowia, zwłaszcza jeżeli dodaje się go do gorącego jeszcze naparu z fusów, ze względu na wytwarzający się w kwaśnej herbacie cytrynian glinu. Bezpieczniejszym wariantem jest dodanie plastra cytryny do ostygniętego już napoju, z którego wyjęty został zaparzacz lub torebka. Nie poleca się także spożywania cytrusów podczas występowania np. wrzodów żołądka. Badana jest hipoteza jakoby nadmiar spożywania nie tylko cytryny, ale też innych cytrusów, miał wpływ na powstawanie czerniaka skóry. Po piciu soku z cytryny należy płukać lub myć zęby ponieważ kwasek cytrynowy może uszkadzać ich szkliwo.