Satsuma Miyagawa
Satsuma Miyagawa to cytrus wprowadzony do oficjalnej uprawy przez dr T. Tanaka w 1923 r. w Japonii. Pochodzi z mutacji gałęzi innej selekcji satsumy – „Zairai”. Należy do satsum z grupy Wase, czyli wczesnych i jest spośród nich najczęściej komercyjnie uprawiana. Cytrus uprawiany jest szczególnie intensywnie w Japonii, Nowej Zelandii i we Włoszech. Gaje Miyagawy spotykane są też wokół całego basenu Morza Śródziemnego, w Kalifornii, Australii.
Odmiana charakteryzuje się silniejszym wzrostem i większymi owocami porównując do innych satsum. Drzewo niezbyt wielkie i bardzo płodne, doskonale nadaje się do uprawy doniczkowej. Owoc jest doskonałej jakości, z dobrze zbalansowanym poziomem kwasowości i słodyczy. Skórka jest gładka i cienka, bardzo łatwo odchodząca przy obieraniu od miąższu. Miąższ jest soczysty (nawet ponad 50% soku), całkowicie bezpestkowy. Owoce dojrzewają na półkuli północnej już nawet w połowie Września (Włochy, Kalifornia). Owoc uważa się za dojrzały nawet, jeśli skórka jeszcze się nie wybarwiła, ponieważ wewnątrz miąższ jest już zdatny do spożycia.