Cytryna Santa Teresa pochodzi z Sycylii, z miejscowości Santa Teresa Riva. Została odkryta jako jedno ocalałe, zdrowe drzewo w gaju Femminello Comune zdewastowanym przez Mal Secco. Należy do grupy cytryn Femminello najbardziej odpornych na tą chorobę.
Roślina rodzi bladożółte, średniej wielkości owoce. Ich skórka jest przeciętnej grubości, bogata w olejki Eteryczne. Wytwarza się z niej włoski likier Limoncello. Miąższ jest bardzo kwaśny, zawierający dużą liczbę pestek. Cytryna Santa Teresa nie jest wiodącą odmianą uprawianą we Włoszech. Na Sycylii zaliczana jest do mniej wydajnych drzew, słabiej przystosowujących się do warunków uprawy, z owocami mało soczystymi. Jest tam uprawiana wyłącznie na małym obszarze wschodniej części wyspy. Zyskała za to popularność w Turcji (występuje pod nazwą „Italian”), północnej Argentynie, południowej Kalifornii i w Arizonie. Atutem drzewa jest brak cierni.