Krwawa pomarańcza Moro
Pomarańcza Moro to jedna z pomarańczy tzw. krwawych, których cechą charakterystyczną jest wybarwiony na czerwony kolor miąższ. Odmiana ta daje owoce, które w przekroju wydają się najbardziej pigmentowane – najciemniejsze z wszystkich pomarańczy. Moro słynące z typowego posmaku, zbliżonego do maliny czy truskawki, rodzi przepyszne owoce. Większe wybarwienie miąższu indukuje duża dobowa amplituda temperatur w okresie dojrzewania. W dobrych warunkach miąższ wydaje się niemal czarny.
Jest to odmiana handlowa i czasem jest spotykana na półkach polskich marketów. Popularna jest na całym świecie. Owoce są średniej lub średnio-dużej wielkości jak na pomarańczę. Skórka również delikatnie przebarwia się na czerwono, choć zjawisko to nie zachodzi we wszystkich regionach uprawy.
Cytrus pochodzi z Sycylii. We Włoszech popularnością ustępuje jednak pomarańczy Tarocco.