Pomarańcza Fukumoto – pochodzenie
Ta odmiana została wyselekcjonowana w Japonii z mutacji Washington Navel. Z Japonii pomarańcza Fukumoto została sprowadzona do Kalifornii w 1983 roku, gdzie na skalę komercyjną zaczęła być uprawiana na początku lat 90. Jako jakościowa odmiana szybko zyskała uznanie w krajach produkujących owoce cytrusowe na całym świecie.
Charakterystyka owoców
Pomarańcza Fukumoto rodzi dobrej jakości, średnio wielkie owoce zaopatrzone w pępek. Owoce mają okrągły kształt, są soczyste (50 – 54%) i posiadają dobrze wybarwioną i odchodzącą przy obieraniu skórkę. Skórka (3,5 – 4,5mm) w porównaniu ze skórą Naveliny, ma niższy procent „marszczenia się” i fizjopatii zwanej „pękaniem albedo”. Miąższ pomarańczy ma przyjemny smak, rozpuszczalną konsystencję i dobrze wyważony stosunek rozpuszczalnych substancji stałych do całkowitej zawartości kwasów (TSS/TA).
Okres dojrzewania owoców
Spośród odmian z grupy Navel o znaczeniu handlowym, Pomarańcza Fukumoto, oprócz pomarańczy M7 wydaje się być najwcześniejszą pomarańczą słodką uprawianą w Europie. Wykazuje najszybszy rozwój koloru i wielkości owocu. W Hiszpanii okres kolekcji owoców zaczyna się 10 października i trwa do 15 stycznia. Fukumoto dojrzewa więc 4 tygodnie przed słynną Washington Navel.
Drzewo Fukumoto Navel
Drzewo pomarańczy Fukumoto jest jednym z najmniejszych wśród Citrus sinensis i jeszcze mniejsze od Naveliny. Zgodnie z doświadczeniem Kalifornii ma tendencję do wytwarzania chimer i spontanicznych mutacji, co wymaga ostrożności podczas pobierania materiału rozmnożeniowego. Charakteryzuje się zwartą, kompaktową koroną przez co jest idealnym cytrusem do domu.
Pomarańcza Fukumoto jest niekompatybilna z podkładką C-35 oraz wykazywała pewne problemy z cytrangą Carrizo i Citrumelo Swingle (choroby pnia, gnicie i wydzielanie żywicy). Jest kompatybilna z cytryną Volkameriana i Pomarańczą gorzką. W Japonii odmiana szczepiona jest na Pomarańczy Trójlistkowej.