Minneola
Minneola inaczej Honeybell, to cytrus – mieszaniec, jedna z odmian Tangelo. Dokładnie jest to skrzyżowanie grejpfruta Duncan i mandarynki Dancy. Został wyhodowany i wprowadzony do produkcji w 1931 roku, jako odmiana komercyjna przez stację badawczą ogrodnictwa USDA w Orlando na Florydzie. Tangelo Minneola rodzą średnie do bardzo dużych owoców o średnicy około 8 cm. Skórka po dojrzeniu przybiera ciemno pomarańczowo – czerwoną barwę i jest dość cienka. Obiera się łatwiej niż klasyczne pomarańcze z pępkiem, ale nie jest tak luźno przylegająca do miąższu jak u satsum. Owoc zawiera dość soczysty, słodki i kwaskowaty, zwykle bezpestkowy, smaczny miąższ. Wyróżnia go nietypowy kształt tj. posiada wydłużoną nasadę zwaną np. u cytryn „szyją”. Jest wyjątkowo ozdobny. Zbiory na Florydzie rozpoczynają się w grudniu. Owoce Minneoli uprawianej w donicy, w dobrych warunkach, z reguły zbiera się od stycznia do marca.
Drzewko Tangelo Minneola jest bardzo płodne, ozdobne i dość energiczne. Jego dodatkowym atutem jest podwyższona mrozoodporność. Liście są większe niż u mandarynek, zaopatrzone w wyraźnie uskrzydlony ogonek.
Minneola uprawiana jest na Florydzie, w Arizonie, w Kalifornii, w Peru, Turcji, RPA i Izraelu.